En ständigt återkommande trend här i Sverige är ansiktsmassage med Gua Sha. 
Detta är ingen ny typ av massage utan har använts flitigt runt om i världen hur länge som helst men här går det i vågor och nu är Gua Sha massage hett igen p.g.a alla fantastiska resultat personer delar med sig av på sociala medier.

En Gua Sha är oftast gjord av sten och finns i massa olika former.

Syftet är att dra stenen över ansikte, hals och dekolletage i olika linjer för att 
- dränera ansiktet från slaggprodukter och lymfvätska
- öka blodcirkulationen, 
- släppa på muskelspänningar 
- minska svullnader
med mera! 

Jag försöker få in detta i min morgonrutin. Efter tvätt och toner lägger jag några droppar squalaneolja över ansikte, hals, nacke, dekolletage. Sen börjar jag med att “öppna” lymfflödet. Detta låter flummigt men det är det inte.

Om man inte öppnar lymfflödet och börjar jobba direkt på ansiktet så kan det vara så att man inte får något resultat, men det är såklart olika från person till person. 

Man öppnar lymfflödet genom att dra Gua Shan precis ovanför och under nyckelbenet med ca 10 drag på vardera sida.
Lymfvätskan töms vid nyckelbenet så det är bra att sätta igång flödet där innan man börjar i ansiktet.

Vill man öka lymfflödet i hela kroppen så kan man tänka på att röra på sig, djupandas, träna (tex hopp och simning, men all träning är såklart bra) basta, torrborsta, massera med mera

Lymfan kräver inte mycket tryck vid massage för att röra på sig och det ska gå saakta, inga snabba rörelser. Vill man komma åt fascian (bindväven) så kan man öka trycket lite.

Efter nyckelbenet tar jag nacken,  drar stenen nedifrån och upp mot skallbenet, inte direkt på ryggraden. 10 drag på vardera sida och varje drag avslutas med ett litet skak, typ vibration.

Sen tar jag framsidan av halsen nerifrån och upp. Det är viktigt att inte trycka för hårt utan låta stenen glida med ett lätt tryck och tänk på att stenen ska ligga så platt som möjligt mot huden.

Efter det börjar jag gå uppåt i ansiktet, tänk alltid från mitten och ut, 10 drag och avsluta med ett litet skak, vibration.
Håll emot lite med andra handen så huden inte dras i för mycket.

-under käklinje mot öra
-från haka mot öra
-över läpp mot öra
-från näsa, över kindben och utåt 
-under öga och ut, lätt på handen! 
-över bryn och ut mot tinningen
Pannan delar jag upp, först drar jag från ögonbryn och uppåt utåt i tre sektioner
Sen drar jag från mitten av pannan och ut

Avslutningsvis drar jag Gua Shan lätt inifrån och ut över hela ansiktet och ner mot där lymfan töms, vid nyckelbenet, för att försäkra mig om att inget fastnat någonstans.

Torkar av oljan med toner, på med serum, ögonkräm och dagkräm, klart!

Glöm inte tvätta Gua Shan med tvål el diskmedel.

Har sett att många stoppar sin Gua Shan i kylen, det kan ju vara skönt men om man vill ha ett bättre flöde så ska man hellre ha den varm ❤️