Ceramider utgör ca 50% av hudens viktiga barriär. Ceramider är naturliga byggstenar i huden som håller bevarar fukten och håller den mjuk och smidig. 

Som allt annat bra i huden så minskar ceramidnivårena med åldern, vilket leder till att hudbarriären försvagas. Använder man produkter med ceramider i sin rutin så kan man undvika detta. En annan orsak till att ceramidnivårena minskar är UV-strålning. 

Idag använder man mycket syntetiska ceramider i produkter, dessa bevarar både fukten och reparerar huden. Man kan även utvinna ceramider från djur och växter. De animaliska ceramiderna används nog inte så mycket idag (men det kan vara bra att kolla upp vad det är för innehåll om man tex köper produkter online) Växtbaserade ceramider saknar den reparerande egenskapen som de syntetiska och animaliska ceramiderna har. 

Alla kan använda ceramider i sin hudvårdsrutin! Det går även fint att kombinera med andra ingredienser som retinol, niacinamid, antioxidanter och peptider. Syror och andra exfolierande produkter kan göra att ceramiderna tas upp bättre av huden. Konsultera gärna med din hudterapeut vilken typ av exfoliering din hud klarar av.