Huden är kroppens största organ. Den har bla i uppgift är att stänga ute farliga ämnen och låsa in fukt. På hudens yta finns ett tunt lager av keratiniserade hudceller, hudbarriären som även kallas syraskyddsmanteln. Den är svagt sur, alltså har ett lågt ph-värde för att kunna eliminera bakterier. 

Har man en skadad hudbarriär så känns huden konstant torr, stram och osmidig. Den kan även blossa upp och vara reaktiv mot även milda produkter. Eftersom huden får svårt att skydda sig mot bakterier så kan man även få acneproblem och inflammationer.

Det som kan försvaga hudbarriären är :

  • Luftföroreningar. Få in lite antioxidanter i din rutin.
  • UV-strålning. Solen är väldigt uttorkande och försvagar hudbarriären. Använd SPF!
  • Vatten spec varmt vatten. Tvätta inte ansiktet med hett vatten utan använd ljummet och smörj dig direkt efter bad, dusch och tvätt.
  • Torr luft, kyla och blåst. Detta är väldigt påfrestande för huden. Under höst och vinter blir de flesta lite mer torra och känsliga så det är viktigt att börja boosta huden med rätt produkter och behandlingar i tid. Gör gärna några barriärstärkande behandlingar (Mesoduo, Carboxy, Magic Pot) och anpassa produkterna i din rutin.
  • Basiska rengöringar, tex vanlig tvål. 
  • För mycket peelande. Detta sliter på huden och gör barriären svag. Ta en paus om huden känns skör!

Tips för en skadad barriär:

  • Ceramider
  • Antioxidanter, t.ex c-vitamin, e-vitamin 
  • Hyaluronsyra (t.ex Cliniccares produkter)
  • Niacinamid, vitamin B3